ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ ЗА ИНТЕРНЕТ

1. Обясни на детето заплахите, които носят срещите с хора, с които то се запознава в интернет (те могат да не са такива, за каквито се представят).

2. Обясни на детето притесненията си.

3. Ако детето е по-емоционално спрямо ситуацията, ще му бъде по-трудно да оцени съществуващия риск.

Докато за възрастните Интернет е сравнително ново изобретение, за днешните деца той е част от техния реален свят, защото го е имало, когато те са се родили. За тях Интернет е нещо толкова просто и естествено като телефонът или телевизорът, но много по-привлекателен от тях. Защото им дава възможност да участват в това, което там се случва.

Над 80 % от децата и подрастващите са в Интернет. И за тях най-важното нещо, което той им дава възможност да правят, е ДА ОБЩУВАТ. Общуването е на първо място сред всички занимания на децата в Интернет. Те общуват със своите приятели и връстници както във физическия живот, така и през Интернет и не правят голяма разлика между двете форми – едната е продължение на другата. Общуването е пряко свързано и с творчеството – децата пишат, рисуват, качват снимки и видеоматериали, които сами са направили, за да ги покажат на другите.

Децата днес научават много неща от Интернет – когато искат да попитат нещо, те или използват търсачките в Интернет, или задават въпроса си в дискусионните форуми или в чатовете, в които участват и получават отговори. Децата се забавляват с игрите в Интернет, които стават все по-усъвършенствани и многофункционални.

Но Интернет, както и физическият свят, крие рискове и опасности, за избягването на които децата трябва да бъдат обучени от малки. За най-малките е разумно родителите да използват възможностите за филтриране и блокиране на неподходящо съдържание, които дават различните браузери, или да инсталират специална програма за родителски контрол. Но най-важното е да говорим с децата си за Интернет. Те с удоволствие ще покажат какво могат да правят и ще ви научат на любимите си занимания. Тогава можете да бъдете сигурни, че ако нещо в Интернет ги обезпокои или разтревожи, те ще са склонни да споделят с Вас.

Обръщайте внимание на игрите, с които се забавляват децата Ви. В Европейския съюз действа системата PEGI за рейтинг на игрите по възраст и съдържание. На специалния сайт http://www.pegi.info/bg/ можете да намерите информация за играта, която Ви интересува.

Ако детето ви се сблъска с проблем, който Ви разтревожи и не можете да решите, сигнализирайте на Горещата линия на адрес web112.net.