СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Социалните мрежи са сайтове, които позволяват да се създават групи във виртуалното пространство. Те предоставят на потребителите разнообразни средства за взаимодействие като размяна на съобщения, електронна поща, видео, гласов чат, обмен на файлове, дискусионни групи. Тези мрежи са концентрирани около персонализираната информация (профили), която съдържа важни лични данни, интереси, мрежа от приятели и т.н.

Хора, които споделят общи интереси или дейности, или такива, които просто търсят контакт с разнообразни личности, са най-честите потребители на такива сайтове.
Сайтовете за социални мрежи позволяват на хората да се свързват един с друг (обикновено със страници за самоописание за всеки от членовете на мрежата) и предоставят система за препоръки, изградена върху доверието за връзка между потребителите.
Социалните мрежи притежават огромно количество данни за милиони хора по света, затова съветите към потребителите са да имат предвид, че социалните мрежи са публични места и общуването с хора в тях не бива да се различава по степен на внимание и предпазливост от това в „реалния свят”. Препоръчва се да се споделя минимално количество информация.
Популярните сайтове за социално свързване съчетават всички или много от тези аспекти като MySpace, Skype, Bebo, Facebook са най-широко използвани сред говорещите английски език, а Friendster – в Азия.
Други сайтове (като Second Life) предлагат неограничени възможности за взаимодействие между хората в триизмерен виртуален свят посредством техните герои-аватари.

Най-популярните социални мрежи за деца в България са www.pandanda.com и www.penguin. com, а сред тийнейджърите – Facebook, Skype, My Space, както и сайтове за запознанства като www.aha.bg, www.impulse.bg, www.sladur.com.

Повече информация за сайтовете за запознанства можете да намерите на: сайта на Националния център за безопасен интернет: http://safenet.bg/index.php?id=1343.

Социалните мрежи предоставят на младите хора нов контекст на общуване. Те са продължение на реалния социален живот на децата. Възможностите, които предлагат, са:
поддържане на връзка с приятелите ежедневно;
създаване на нови познанства според интересите;
запазване на приятелствата във времето;
привличане на внимание и избягване на самотата.

Социалните мрежи се използват още преди юношеството, като с порастването и формирането на нови интереси децата предпочитат различни видове социални мрежи.
Успехът им се дължи на възможността, която дават на младите хора да създават мрежи от приятели, съученици и връстници и да изграждат своята личностна идентичност отделно от семейството си. Тези сайтове разширяват диапазона от потенциални приятели и правят процеса на сприятеляване по-лесен. Това се оказва важно, когато местата за излизане са малко, особено при децата преди юношеството, които имат ограничена самостоятелност.
Интернет дава шанс на хората да споделят и обменят своите интереси и да участват съвместно в различни групи. Едно интересно и важно обстоятелство е, че това може да се случва между хора от всички краища на света.