ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ВИДЕО-САЙТОВЕ

1.Трудно е да го върнеш: Каквото и да качиш – то е за постоянно. Дори ако по-късно го изтриеш, има шанс то да е било копирано, пренасочено или препратено. Освен това има уеб-архиви, които съхраняват съдържанието, независимо от това, че то вече е изтрито.

2.Какво показва фонът или вторият план: Мисли какво се вижда в сцената, която снимаш – постери по стената, снимки по мебелите, надписи по фланелките на хората, имена на улици, номера на коли – всичко това разкрива идентичността ти и мястото на действие.

3.Ти си това, с което си облечен: Това е една стара максима с ново значение в онлайн-видеото. Мисли какво казва външният ти вид за теб на хората. Ще се чувстваш ли удобно след време да покажеш това видео на шефа си или на възможен работодател, или на роднините си, или даже на роднините на твой бъдещ брачен партньор?

4.Уважавай личните права на другите: Отнасяй се с уважение към личните права на другите. Ако снимаш на обществено място, увери се, че ти е разрешено да заснемеш минувачите и никога не снимай деца без разрешението на родителите им.

5.Всеки може да заснеме видео: Не си мисли, че някой трябва да има видеокамера за да заснеме видео. Повечето мобилни телефони сега са и видеокамери. Бъди наясно, че когато хората вадят мобилните си телефони,е възможно да ги използват като камера или за запис на звук.

6.Бъди добър интернет-гражданин: Твое право е да изразяваш гледната си точка и даже да се шегуваш с обществени личности или с политиката, но не бива да бъдеш заплашителен или нецензурен, и особено към хора, които не са в центъра на общественото внимание. Можеш да бъдеш подведен под отговорност, ако наклеветиш, обидиш или опозориш някого.

7.Спазвай правилата за ползване: Повечето видео-сайтове имат правила за ползване, към които трябва да се придържаш. Повечето от тях категорично забраняват показването на видео със сексуално съдържание, с неоснователно насилие, на запис, който представлява тормоз, клевета, порнография, предизвикване на ненавист, омраза или нарушава личните права на други хора.

8.Уважавай авторските права: Всички уважаващи себе си сайтове за обмен на видеоклипове забраняват използването на материали без разрешението на автора – например телевизия или филмова компания. Мисли за музиката, която използваш във видеото.

9.Внимавай за онлайн-тормоза: Да създадеш видео, което се шегува или подиграва с друг човек, може да бъде изтълкувано като онлайн-тормоз, който в много държави вече е наказуем.