ИНТЕРНЕТ РЕЧНИК

1. Аватар: потребителски профил в компютърни игри и виртуалните светове, представен с потребителско име и изображение, иконка или 3D герой.
2. Блог: вид уебсайт, в който се пише, както в дневник. Блоговете често предлагат коментари или новини за определена тема или служат като лични дневници.
3. Блогване: поддържане или писане в блог.
4. Гореща линия (Hotline): телефонна линия или уеб услуга, създадена с цел подкрепата на потребителите на интернет. На тази линия хората могат да подават сигнали за незаконно и вредно съдържание в интернет.
5. Груминг (grooming): психологично манипулиране, подмамване с цел осъществяване на сексуални връзки с деца. Използването на чат от педофили с цел примамването на деца посредством фалшиво представяне като техни връстници.
6. Детска порнография: В някои държави се нарича „изображения на злоупотреба над деца”, за да подчертае, че зад изображенията с детска порнография се крие насилие върху истински деца. Детската порнография има различни правни дефиниции в различните държави.
7. Емотикон: Изображение, използвано да изрази емоции и чувства (например усмивка). Може да бъде символизирано посредством използването на стандартни букви и пунктуационни знаци на клавиатурата или посредством употреба на предварително направени герои, които се предлагат в чатове, игри, различни услуги за разговор в реално време, мобилните телефони.
8. Кибер-тормоз: отнася се до тормоза посредством електронните медии, обикновено през програмите за общуване в реално време и имейл. Може да се отнася до многократно нанасяне на вреда, заплахи, сексуални коментари и подигравки. Кибер-насилниците могат да публикуват лична информация за контакт с жертвите и дори да откраднат самоличността им и, представяйки се за тях, да публикуват материал, който да ги осмее или злепостави.
9. Консултативен център (Helpline): телефонна и/или интернет услуга, която се предлага в редица държави от организации за подкрепа на децата и членове на мрежата Insafe . Децата имат възможност да споделят притесненията си относно незаконно или вредно съдържание и неудобни или притеснителни преживявания, свързани с тяхната употреба на онлайн технологии.
10.Кражба на самоличност: кражба и незаконна употреба на лични данни (име, рождена дата, номер на кредитна карта и т.н.).
11.Сайтове на социални мрежи: виртуални платформи, помещаващи общности от членове, които споделят интереси и дейности. Членовете трябва да създадат свои потребителски профили и могат да споделят средства за качване на текстове, снимки или други файлове, да публикуват съобщения и да участват във форуми. Много сайтове на социални мрежи са забранени за деца под 13 години и осигуряват настройки за сигурност на профила.
12.Спам: нежелан имейл, обикновено от търговско естество, изпращан в големи количества. Заливането на други хора със спам се счита за едно от най-известните нарушения на употребата на интернет.
13.Спам филтър: настройка, която не позволява на съобщения със спам да влизат в електронната ви пощенска кутия, а ги праща в специална папка.
14.Споделяне на файлове: онлайн размяна на файлове между компютърни потребители. Терминът покрива предлагането на файлове на други потребители (качване или „ uploading ”) както и копирането на файлове от интернет на компютър (сваляне или „ downloading ”) .
15.Тагване в интернет: когато отбелязвате на снимка, качена в интернет, някого с неговото име или псевдоним и това става видно за всички потребители.
16.Тормоз: потискане и нанасяне на вреда върху даден индивид чрез многократни заплахи, сексуални коментари, нападки, физическо и емоционално насилие, подигравки и т.н., извършвано от един или повече насилници.
17.Фишинг/Зарибяване (Phishing): отнася се до опита на група да достигне до паролите, личната информация, банковите данни и други с цел измама или изнудване. Фишингмейлите обикновено са замаскирани като легитимни реклами или молби за помощ, съдържащи множество информация, която трябва да убеди получателя, че съдържанието на имейла е истинно.
18.Флейминг: враждебно или обидно взаимодействие между интернет потребители. Обикновено се случва в онлайн дискусии, чатове или чрез имейл.
19.Форум: онлайн група за дискусии, където участници със сходни интереси могат открито да обменят съобщения по различни теми.
20.Чат: разговор по интернет в реално време, посредством писане на съобщения и употреба на програми за общуване в реално време като MSN Messenger или Skype, например.
21.Чат рум (Chat room) – чат стая: публично виртуално пространство за комуникация в реално време. Хора от целия свят могат да се срещат в тези чат пространства и посредством съобщения, които пишат на клавиатурата си, да обсъждат различни теми. Ако децата ви използват чат рум, уверете се, че е подходящ за възрастта му и има модератор.