10 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НАРКОТИЦИТЕ

1.Наркотиците са опасни. Много тийнейджъри мислят, че марихуаната и други наркотици не са опасни. Те говорят за тях като за “естествени растения” сякаш са органична, здравословна храна. Истината е, че абсолютно всички наркотици влияят на мозъка и на здравето ви, а хората под влияние на наркотици правят рискован избор, който води до нараняване и е себеразрушителен.

2.Наркотиците са незаконни. Трябва да знаете, че когато нарушите правилата има последствия. Използването на наркотици води до проблеми със закона.

3.Наркотиците ще повлияят на бъдещето ви. Сигурни сме, че имате големи мечти, и искате да постигнете прекрасни неща в живота си. Помнете, че употребата на наркотици ще бъде по-скоро пречка по пътя към целите ви, отколкото помощ за тяхното постигане.

4.Вашите родители никога няма да се примирят с употребата на наркотици. Послушайте родителите си, говорете с тях, споделяйте с тях. Всичко, което те искат е вашето благополучие. Помнете, че винаги, когато имате нужда от помощ и подкрепа родителите са първите хора, на които можете да се облегнете.

5.Наркотиците влияят пагубно на вашето здраве. Ако искате да растете силни и здрави, не употребявайте наркотици. Те не само пречат на вашия здравословен растеж, но могат да доведат до много тежки последици във вашето здравословно и психическо състояние.

6.Някои от вашите приятели ще опитат наркотици. Бъдете подготвени, че някои от вашите приятели ще направят избор, с който няма да сте съгласни. В такива моменти е важно твърдо и категорично да отстоявате своята позиция и да не се поддавате на чуждо влияние. Винаги вземайте свои решения и не позволявайте приятелите ви да ви въздействат.

7.Използването на наркотици не ви прави готини и популярни. Някои деца смятат, че употребата на наркотици ще им помогне да са готини. Помнете, че не е нужно да бъдеш “лош”, за да си готин. Вие сте уникални, защото имате специални таланти и способности. Вярата в собствените ви умения ви прави привлекателни и харесвани.

8.Вие не носите отговорност за избора на други деца да употребяват наркотици. Възможно е да изпитате нужда да помогнете или да спасите приятели, които са направили различен избор от вашия. Бъдете подкрепящи и насърчавайте приятелите си, изложени на риск да променят нещата, но помнете, че не носите отговорност за тяхното поведение и техния избор.

9.Вие носите отговорност за вашето поведение. Оправданието “направих го, защото моите приятели го правеха” не е извинение за лощо поведение. Това важи за всичките ви действия, включително и за избора ви дали да употребявате наркотици. Независимо какво правят другите, вие носите отговорност за собствените си действия.

10.Вие избирате как ще живеете живота си. Само от вас зависи какъв избор ще направите. Понякога е трудно да вземете првилно решение, особено ако сте подложени на натиск от приятели. Но ако сте категорични в избора си и вече сте се ангажирали по кой път ще поемете, означава че сте поели контрол над живота си.