10 СТРАТЕГИИ, С КОИТО ДА ПОМОГНЕТЕ НА ВАШИЯ ТИЙНЕЙДЖЪР ДА ВЗЕМЕ ИНФОРМИРАНИ РЕШЕНИЯ ОТНОСНО УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ

10 СТРАТЕГИИ, С КОИТО Д

  1. Прекарвайте повече време с детето си и участвайте в живота му. Информирайте се по приятелски начин къде и с кого излиза.
  2. Бъдете отворени за диалог с вашия тийнейджър относно ограниченията, семейните правила и последиците, свързани с употребата на алкохол и психоактивни вещества.
  3. Започнете да говорите за вредните последствия от употребата на наркотици рано – преди детето ви да е достигнало юношеска възраст. Започнете с по- лесните дискусии относно високо кофеиновите енергийни напитки и лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Първо попитайте детето какво знае за това и след това му дайте още информация. Използвайте филми, новини и реклами като основа, за да обсъдите образа, който медиите изграждат за наркотиците.
  4. Обсъждайте широк кръг въпроси – не се ограничавайте само до употребата на психоактивни вещества – и дайте възможност на детето да сподели своето мнение, дори то да се различава от вашето.
  5. Говорете с децата си за това, което виждат по телевизията и във филмите. Нека знаят, че макар медиите да представят пушенето, пиенето на алкохол и употребата на наркотици като нещо привлекателно, това не е истинската реалност. От всичко това има сериозни последствия: съжаления, угризения, лична болка, затвор, убийства, кражби, болест, смърт … Телевизията и филмите, които омаловажават това, НЕ показват другата страна на нещата.
  6. Споделете с вашия тийнейджър, че неговата безопасност е на първо място. Уверете го, че винаги може да разчита на вас и помощта ви, когато трябва да се справи с някакъв проблем, когато се чувства загрижен за собствената си безопасност или тази на свой приятел. Информирайте го да използва спешния телефонен номер 112, когато става въпрос за нужда от неотложна помощ.
  7. Истината е, че децата възприемат много повече от примера на своите родители. Затова давайте личен пример и носете отговорност за думите и действията си.
  8. Не се страхувайте да признаете, че всеки прави грешки. Като знаете, че емоционалната система на детето ви все още е в процес на развитие, особено областите от мозъка, отговарящи за контрола на импулсите, ще разберете по-добре защо тийнеджърите може да се поставят в рискови ситуации. Помогнете на детето си да анализира грешката си, за да я превърне във възможност за учене и развитие. Но изчакайте докато сте спокойни и готови да обсъдите рационално проблема.
  9. Информирайте се. Не е нужно да сте експерт в областта на наркотиците, но ако имате фактическа информация ще ви бъде по-лесно да помогнете на вашето дете да направи правилен избор и да промени нагласата си относно употребата на психоактивни вещества.
  10. Помислете за голямата картина . Много млади хора днес изпитват безпокойство, стрес и депресия. Промените в настроението, поведението и отношението могат да бъдат индикация за проблем с психоактивни вещества, проблем с психичното здраве или и двете. Ако смятате, че вашият тийнейджър изпитва проблеми, потърсете помощ от професионалист.